Elválasztható komponensek száma a kromatográfiában

A kromatográfia célja elegy alkotóinak fizikai elválasztása. Minél hatékonyabb egy folyadékkromatográfiás rendszer, annál több komponens elválasztására nyújt lehetőséget. A hatékonyság egyik mérőszáma a kromatográfiában a csúcskapacitás, mely megadja, hogy az analízis idő alatt hány komponens válaszhtaó el potenciálisan egymástól:

n_c = \dfrac{t_n - t_1}{\overline{w}}
ahol t_1 és t_n az oszlopot elsőként ill. utolsóként elhagyó komponens retenciós ideje, \overline{w} pedig az átlagos csúcsszélesség.

Egy hatékony folyadékkromatográfiás rendszer csúcskapacitása több száz is lehet. Ez nem jelenti azonban azt, hogy több száz komponensből álló elegy minden egyes komponensét el tudjuk egymástól választani. A folyadékkromatográfia átfedési elmélete értelmében ugyanis annak a valószínűsége, hogy egy m darab vegyületb ől álló elegy mindegyik komponensét elválasszuk egy n_c csúcskapacitású kromatográfiás rendszerrel mindössze

 P_m = \exp\! \left( - \dfrac{m^2}{n_c} \right)

Ahogy az alábbi ábrán is látszik, az elválasztható komponensek száma nagy valószínűséggel lényegesen kevesebb, mint a kromatográfiás rendszer csúcskapacitása.

SOT-probability-of-total-separation